Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ


2 κιλά γίδα
1 μικρό κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής κομμένο στα δυο
1 κρεμμύδι
2 καρότο
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
Ρύζι Καρολίνα
χυμό 1 ½ λεμονιού
200-300gr στακοβούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Βάζουμε τα κρεάτα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες Όταν είναι έτοιμα τα κρέατα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό) τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και το κρεμμύδι και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το
βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου.
Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Τέλος, όταν είναι έτοιμο παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε έχετε κάψει σε ένα κατσαρολάκι πρώτα το στακοβούτυρο) με αυτό το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το θυμάρι. Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο ή αν θέλετε ξεψαχνίζετε τα κρέατα και τα ανακατεύετε μέσα στο πιλάφι.
Στακοβούτυρο - Στάκα
Μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.
http://www.mediasoup.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου