Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ανθεί το νυφοπάζαρο στην "αναπτυσσόμενη" Ινδία


Mπορεί η Ινδία να αποτελεί μία από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως και μία από τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις, όμως σε αυτήν καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός σκλάβων στον κόσμο, με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών να πωλούνται με σκοπό το γάμο.

Εν μέσω ευρέως διαδεδομένης φτώχειας, που τροφοδοτείται από την οικονομική ανισότητα και την ανεξέλεγκτη διαφθορά, μια νέα μορφή δουλείας ανθεί, που δεν είναι άλλη από το νυφοπάζαρο.

Γυναίκες και νεαρά κορίτσια πωλούνται έναντι 120 δολαρίων σε άνδρες που τους επιβάλλουν σκληρή
εργασία και τις εκμεταλλεύονται.

Στην αχανή ασιατική χώρα, πολλές φορές οι γυναίκες και τα παιδιά θεωρούνται ως "επιβαρυνση" και γι' αυτό τον λόγο η παιδοκτονία και η επιλεκτική, ανά φύλο, έκτρωση, έχουν οδηγήσει σε μείωση τον αριθμό των γυναικών για γάμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι τάσεις έχουν προκαλέσει την άνοδο αυτής της πώλησης νυφών.

Η Τζαμίλα, πρώην νύφη-σκλάβα, τόνισε ότι οι έμποροί της την απήγαγαν και την νάρκωσαν πριν την πουλήσουν σε έναν άνδρα, ο οποίος την εκμεταλλεύτηκε. "Θα με χτύπαγε μέρα-νύχτα. Θα έπρεπε να δουλεύω ΄λη μέρα κάτω από τον ήλιο. Αυτή δεν είναι ζωή. Θα άξιζε να ζω;" αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας τον εφιάλτη της.

Ο Σαφίκ Καν, ο οποίος διευθύνει μία οργάνωση που έχει αντικείμενο τον εντοπισμό εμπόρων και θυμάτων του νυφοπάζαρου εξηγεί: "Οι κοπέλες κάνουν, ουσιαστικά, δύο δουλειές. Είναι σκλάβες του σεξ, όχι μόνο για έναν άνδρα, αλλά για ομάδα 10-12 ατόμων. Εκτός από αυτό, απασχολούνται και στη γεωργία, δουλεύοντας στα χωράφια από το πρωί, μέχρι το βράδυ".

Οι δείκτες της ινδικής οικονομίας ανεβαίνουν, οι άνθρωποι παραμένουν αιώνες πίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου