Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μη φοβάστε τα... πεθερικά σας!


Μη φοβάστε τα... πεθερικά σας! 
Ούτε τους επιλέγετε ούτε σας επιλέγουν! Η αρμονική επικοινωνία με τα πεθερικά σας, ωστόσο, αποτελεί παράγοντα για την προσωπική σας ευτυχία. Και είναι εφικτή, αρκεί να θυμάστε ότι και σ' αυτή την περίπτωση, για να «λειτουργήσει» η σχέση, χρειάζεται δουλειά...
 


Νομίζετε ότι αρκεί απλώς να αδιαφορήσετε ή να κρατήσετε αποστάσεις; Κι όμως, βαθιά μέσα σας, δεν είναι αυτό που πραγματικά θα θέλατε! Στην Ελλάδα εξάλλου, δεν είναι τόσο εύκολο να
ξεφύγετε από τους δεσμούς της παραδοσιακής οικογένειας. Για να κερδίσετε, ωστόσο, από αυτούς, πρέπει να φροντίζετε ώστε οι σχέσεις μεταξύ σας να είναι αρμονικές. Τι πρόκληση, θα πείτε σίγουρα! Όμως, για σκεφτείτε λίγο: δεν θα ήταν πραγματικά τέλεια να πίνατε καφέ με την πεθερά σας σαν δυο καλές φίλες; Μα, επιτέλους, τι σας εμποδίζει να μετατρέψετε μια τυπική σχέση σε μια σχέση τρυφερότητας και αμοιβαίου σεβασμού; 


Οι 3 παγίδες!

Νο 1: νύφη και πεθερά στην ίδια ζυγαριά 
Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε πρώτα στο μυαλό σας και κατόπιν να τη βοηθήσετε να το καταλάβει κι εκείνη: δεν είστε δύο γυναίκες που διεκδικείτε τον ίδιο άντρα. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, ν' ανταγωνίζεστε για τίποτα και για κανέναν. Έχετε εντελώς ξεχωριστούς ρόλους και η καθεμία διεκδικεί διαφορετική θέση σε σχέση με τις ανάγκες του προσώπου που αγαπάτε. Μην υποκύπτετε, ωστόσο, στον πειρασμό να διαφοροποιηθείτε από την πεθερά σας εκφράζοντας αντίθεση στα πάντα. Οι διαφορές μεταξύ σας πρέπει να προκύπτουν όχι με σκοπό την «κόντρα», αλλά με βάση τη διαφορά ρόλου, γενιάς ή προσωπικότητας. 


Νο 2: τους συγκρίνετε με τους δικούς σας γονείς 
Να θυμάστε ότι ο καθένας έχει διαφορετική σχέση με τους γονείς του. Είναι πραγματικά λάθος να πείτε στον καλό σας: «Εγώ έτσι θ' απαντούσα στη μητέρα μου», ή «Οι δικοί μου γονείς δεν σκέφτονται έτσι». Είναι μάταιο εξάλλου να περιμένετε ν' αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζει την οικογένειά του χτίζοντας μια καινούργια σχέση με βάση τον τρόπο που επικοινωνείτε εσείς με τους γονείς σας. Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες, το δικό του «καταστατικό», και το ίδιο φυσικά ισχύει και γι' αυτό που φτιάχνετε εσείς με τον καλό σας. 

Νο 3: δεν τους αφήνετε απέξω 
Τα πεθερικά σας δεν πρέπει να εμπλέκονται στα παράπονα που αφορούν στη σχέση με το σύντροφό σας. Για κάτι που σας ενοχλεί στο σύντροφό σας δεν μπορεί να φταίει η μητέρα ή ο πατέρας του. Μ' αυτό το σκεπτικό, τους φέρνετε μέσα στη σχέση χωρίς καν εκείνοι να το επιδιώκουν. Αφήστε τους απέξω προσδιορίζοντας τι θέλετε ακριβώς από το σύντροφό σας και μόνο από αυτόν! 

Τα τρικ για ισορροπίες 
Βάλτε όρια 

Είναι σημαντικό να μπαίνουν από νωρίς. Γι' αυτό πρέπει να είστε σαφής και ξεκάθαρη τόσο ως προς τα πεθερικά σας όσο και ως προς τον αγαπημένο σας. Εάν υιοθετήσετε μια συγκαταβατική ή παθητική στάση στην αρχή της σχέσης, αργότερα θα αρχίσετε να νιώθετε ότι καταπιέζεστε, καθώς οι άλλοι θα επεμβαίνουν δραστικά στη ζωή σας. Να θυμάστε: κανένας δεν μπορεί να καταπατήσει τα όρια όταν αυτά έχουν οριστεί από την αρχή! 

Πετάξτε τις μάσκες 
Κάθε γυναίκα ενδόμυχα προσπαθεί να πείσει ότι, εκτός από ιδανική σύζυγος, είναι και ιδανική νύφη. Αν, όμως, παρουσιάσει διαφορετικό πρόσωπο κι όχι εκείνο που την αντιπροσωπεύει, τότε κάποια στιγμή θα προκύψουν προβλήματα. Γι' αυτό, αφήστε τον πραγματικό σας εαυτό να λάμψει και τους άλλους να σας αγαπήσουν γι' αυτό που είστε. 

Δείξτε σεβασμό... 
... όχι, όμως, σιωπώντας, απορρίπτοντας υποσυνείδητα τον άλλο. Σίγουρα πάντως βοηθάει να βλέπετε τα πράγματα κι από την πλευρά τους. Εκφράστε, για παράδειγμα, την αποδοχή σας με θετικά σχόλια ή δείξτε σεβασμό στις «παραδόσεις» του σπιτιού. Κυρίως, όμως, αποδείξτε έμπρακτα (κι όχι από υποχρέωση) ότι απολαμβάνετε να είστε μέλος της οικογένειας του καλού σας! 

Μην εισπράττετε την αρνητική ενέργεια 
Στιγμές έντασης και δυσαρέσκειας για τη συμπεριφορά σας θα υπάρχουν πάντα. Το μυστικό είναι να μην εμπλέκεστε στα όποια «κατηγορώ» των πεθερικών σας, μεγεθύνοντας, έτσι, το πρόβλημα που προκύπτει. Όταν δεν γίνεστε αποδέκτης της αρνητικής ενέργειας, τότε εκείνη εξαφανίζεται και η «κακιά πεθερά» αποδυναμώνεται. 

Βοηθήστε τους να καταλάβουν! 
Μη στέλνετε τα μηνύματά σας μέσω του συντρόφου σας. Κανείς δεν πρόκειται να σας κρατήσει κακία αν ανοίξετε την καρδιά σας και πείτε πραγματικά πώς σκέφτεστε και γιατί. Πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα για να είστε αγαπημένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου